11. apr, 2018

5 symptomen van burnout waar u als manager op kunt letten om langdurig ziekteverzuim te voorkomen !

Burn-out is op dit moment beroepsziekte nummer één !

In dit artikel geef ik u vanuit mijn jarenlange ervaring als HRMer, manager, trainer en coach, de 5 beste tips om een aankomende burnout vroegtijdig te signaleren.

De cijfers zijn helaas schokkend ! Zo'n 14 procent van de werknemers meldt jaarlijks burn-outklachten. Zo’n 5 procent van de beroepsbevolking komt als gevolg daarvan langdurig thuis te zitten. Een fikse burn-out leidt gemiddeld tot 242 dagen verzuim.De jaarlijkse verzuimkosten gerelateerd aan een burn-out worden begroot op 1,8 miljard euro. Dat berekenden het CBS, TNO en Arboned. Reden genoeg dus om een proactief beleid te gaan voeren gericht op burnoutpreventie.

 

 

Op welke 5 signalen kunt u nu concreet letten als leidinggevende ?

1.Uw medewerker meldt zich vaker ziek. Wie zich binnen een jaar drie keer ziek meldt, heeft grote kans op weg te zijn naar een burn-out. De statistieken zijn bekend, maar er wordt door bedrijven nauwelijks iets mee gedaan ! Bedenk hierbij dat medewerkers zich liever ziek melden met een duidelijke fysieke klacht dan met ‘vage’ stressklachten !

2. Uw medewerker gedraagt zich anders. Hij reageert meer en meer cynisch en ongeïnteresseerd. Hij kan soms echter ook juist heel gejaagd en overactief zijn. De medewerker is vaak sneller boos en geïrriteerd.

3. Uw medewerker zijn fysiek is veranderd. Hij is wellicht afgevallen, heeft wallen ziet er moe uit. Hij eet en slaapt duidelijk slechter.

4. Uw medewerker heeft een verlies geleden in de privésfeer of heeft zeer belastende privé-omstandigheden. Denk aan scheiding, dood van iemand die kort bij hem stond, zieke partner, kinderen of ouders. Maar ook relatieproblemen en problemen met pubers kunnen mensen uiteindelijk gaan opbreken. Deze gebeurtenissen zijn vaak een trigger voor burnout klachten.

5. Uw medewerker kan duidelijk niet meer ontspannen. U ziet dat hij mails beantwoordt in het weekend en s avonds laat. Hij lijkt niet af te kunnen schakelen en heeft geen hobby's of andere activiteiten waarbij hij stoom kan afblazen. Hij onderneemt nauwelijks activiteiten in zijn vrijetijd.

Ziet u bij een van uw medewerkers een of meer van genoemde symptomen van een dreigende burnout dan is het tijd voor actie om langdurige uitval te voorkomen !Ga het gesprek aan en ga samen na hoe u de medewerker het beste zou kunnen ondersteunen zodat langdurig verzuim mogelijk nog afgewend kan worden !

 

In mijn volgende blog geef ik u mijn 5 beste burnoutpreventie tips. 

Mocht u informatie wensen over onze burnout preventietraining voor medewerkers of interesse hebben in onze training burnout signalering en preventie voor leidinggevenden check dan bij trainingen ons aanbod of neem contact met mij op voor meer informatie. 

Hanneke Maessen,

HRMer, Manager, Ondernemer, Trainer, Coach & Paardencoach

(maessenhanneke@gmail.com  of bel 06-40839938)